Martin Fuchs: geïnspireerd door Isabell Werth

EC
AS Springfinale Martin Fuchs Clooney 1

De medailles van de Longines FEI Europese kampioenschappen Springen, Dressuur en Para Dressuur zijn verdeeld. De ruiters, paarden en andere teamleden zijn veilig thuis gekomen en kijken terug op een spannend evenement. We spreken een aantal hoofdrolspelers van dit kampioenschap. Het springkampioenschap was verdeeld over een jachtparcours op woensdag, een tweede kwalificatie op donderdag, de teamfinale op vrijdag en de individuele finale op zondag. Uiteindelijk was het de Zwitser Martin Fuchs die de individuele gouden medaille omgehangen kreeg in Rotterdam. Hieronder vertelt hij over zijn kampioenschap.

“Het was een kampioenschap met een schitterende ambiance. Alle omstandigheden waren uitstekend voor de paarden; de stallen waren dik in orde, het was fijn om even in het Kralingse Bos te rijden en de warming up ring was in goede conditie. Daarnaast was het hele evenement buitengewoon goed georganiseerd. Voor mij was het natuurlijk heel speciaal om op dit kampioenschap een gouden medaille te winnen.”

Zenuwen

Martin Fuchs is al vaker in Rotterdam geweest. “Ik vind het altijd hartstikke leuk om hier naartoe te komen. Dit keer was de ervaring natuurlijk iets anders, maar dat kwam vooral omdat zo spannend was en ik gewoon graag goed wilde rijden. Uiteindelijk was het fantastisch! De stad zelf vind ik mooi en erg leuk. We zaten met het team in het Inntel hotel, midden in de stad. Ik ben tijdens het kampioenschap bijna elke dag eventjes gaan wandelen door het centrum. Ik had maar één paard bij me, dus ik had er nu lekker de tijd voor, ik heb er echt van genoten. Het was ook fijn om afleiding te hebben, anders zou ik alleen maar zenuwachtig zijn geworden”, vertelt Martin lachend.

Inspiratiebron

“Zaterdagmiddag heb ik ook naar de dressuur gekeken. Ik heb gezien hoe Isabell Werth voor de derde keer een gouden medaille won in de Grand Prix Freestyle en vond dat erg inspirerend om te zien. Ik dacht: ‘dit is wat ik morgen ook wil doen!’ Toen dat uiteindelijk lukte kon ik niet anders dan heel erg blij zijn.”

Vertrouwen in Clooney

In de individuele springfinale was het op het laatste moment zeer spannend. Ben Maher, Jos Verlooy en Martin Fuchs zaten in de laatste ronde qua punten erg dicht bij elkaar. Tot en met de laatste rit bleef het spannend, maar uiteindelijk gingen Fuchs en Clooney 51 er toch met de winst vandoor. “Tot aan de laatste dag maakte ik niet eens deel uit van de top van het klassement. Maar ik had het vertrouwen in mijn paard. Ik wist gewoon dat hij nog wel een paar foutloze rondes zou kunnen springen. Ben Maher maakte in de laastte omloop een fout op de een na laatste hindernis. Dat was een grote verrassing en een onvergetelijk moment,” aldus de kersverse Europees Kampioen Martin Fuchs!

photo credits: Anita Sajet

  • Deel dit artikel