Houtzager en Schröder op snelheid geklopt

BSF 7428 Glock27 S London N O P SCHRC396 DER Gerco

(KNHS) - Marc Houtzager met de 18-jarige Sterrehofs Opium en Gerco Schröder met Glock's London N.O.P. werden in de barrage van de Longines Grote Prijs van de Haven van Rotterdam op snelheid geklopt. Beiden reden voor een bijna uitverkocht ruiterstadion foutloos over het barrageparcours, maar de TGV van de Fransman Patrice Delaveau met Orient Express (v. Quick Star) had ruim 2.5 seconden minder nodig over reis van start naar finish dan Houtzager, terwijl Schröder nog weer een fractie langzamer was. Voor Houtzager was er de vijfde plek en Schröder werd zesde, terwijl de hoofdprijs naar de Fransman ging.

Toch was Marc Houtzager een blij mens. "Het klinkt misschien gek, maar deze vijfde plek voelt als een overwinning. Opium is inmiddels 18 jaar jong en topfit. Waar ik in de barrage tienden van seconden heb laten liggen weet ik niet. Ik heb echt zo hard mogelijk gereden, maar Opium is van nature geen echt snel paard. Toch ben ik ongelooflijk met deze vijfde plek ingenomen, want er zijn niet zoveel paarden die op deze leeftijd nog tot zo'n topprestatie in staat zijn", aldus Houtzager, die het door de Spanjaard Santiago Varela ontworpen parcours roemde. "Het was een mooi parcours en het ideale beeld dat een kwart van de starters zich plaatst werd gehaald. Van de 50 starters bleven een dozijn foutloos. Het was een iets ander parcours dan we gewoon zijn. Zo was de lijn van hindernis één naar twee iets wat we niet vaak zien, terwijl de laatste lijn technisch erg lastig was. Die lijn begon met een triple bar gevolgd op vier of vijf galopsprongen een steilsprong met de sloot er achter en dan nog een hoge en brede oxer tot slot. Ook de lijn die hij voor de barrage had uitgezet was schitterend. Lange lijnen werden afgewisseld met scherpe wendingen en dat gaf spectaculaire sport", vertelde Houtzager.

Gerco Schröder vroeg van London ook het uiterste en even had het er schijn van dat hij de wedstrijd zou winnen. Toen echter de bel had geklonken stoof Orient Express van Patrice Delaveau als een TGV over het parcours. Heel scherp wendend en sterk door accelererend in de wendingen doken zij 2.5 seconde onder de tijd van Gerco. Uiteindelijk zou niemand deze tijd verbeteren, al kwam de Duitser Daniel Heuser met Cornet d'Amour dichtbij. Uiteindelijk moest deze combinatie, die onlangs de wereldbeker finale in Lyon winnend wist af te sluiten, genoegen nemen met de tweede plaats. De derde plek was weggelegd voor de Zwitser Paul Estermann met Castlefields Eclipse.

Naast Houtzager en Schröder wist ook Jur Vrieling zich met VDL Bubalu te plaatsen voor de barrage. De Groninger deed als laatste starter een ultieme poging de tijd van Delaveau te kloppen, maar zette de KWPN goedgekeurde hengst eerst te kort voor een reusachtige oxer en daarna noteerden zij nog een springfout op de insprong van de dubbel. Voor Maikel van der Vleuten was het na zijn rit met VDL Groep Verdi TN N.O.P. echt balen. Na zijn foutloze rit bleken zij zevenhonderdste van een seconde te traag te zijn geweest, waardoor zij met één strafpunt net buiten de barrage bleven.

  • Deel dit artikel