Gerco Schröder enige dubbel foutloze ruiter in landenwedstrijd

Gercoschroder

AKEN (KNHS) - Het Oranje kwartet heeft op donderdagavond in Aken in de Furusiyya FEI Nations Cup overtuigend gepresteerd en daarmee de landenwedstrijd winnend weten af te sluiten. Na een vierde plaats in de eerste manche kwam het Nederlandse team met foutloze ritten van Marc Houtzager met Sterrehof's Tamino, Leon Thijssen met Tyson en Gerco Schröder met London ijzersterk terug.

De strijd tussen het Oranje kwartet, België en de ijzersterk acterende Duitsers maakten deze editie tot een ware thriller. Op het eind kon alleen België als laatste starter in de tweede manche de landenwedstrijd nog winnen, mits hun laatste ruiter Ludo Philippaerts met Challenge van de Begijnakker foutloos zou weten te blijven. Met één springfout en een strafpunt voor het overschrijden van de tijd was een barrage tussen Nederland en België noodzakelijk. Philippaerts maakte reeds vroeg in het parcours zijn eerste fout en tikte in de haast om binnen de tijd aan de eindstreep te komen ook nog de laatste af. Dat leverde Nederland de zege op.

Het parcours van de landenwedstrijd was zwaar. Niet alleen door de hoogte en de breedte van de hindernissen, maar ook door de krappe tijd. Het werd een enerverende wedstrijd, omdat er in de eerste manche slechts vijf en in de tweede manche slechts vier foutloze ritten genoteerd konden worden. Van die vier foutloze rondes in de tweede manche kwamen er drie op naam van de leden van het Oranje kwartet, waarvan Gerco Schröder de enige was in het 31 deelnemers tellende veld die dubbel foutloos wist te blijven. De wedstrijd werd extra spannend doordat in ieder team wel een ruiter met een hoog aantal strafpunten de ring verliet.

Marc Houtzager noteerde in de eerste manche negen strafpunten, maar bleef in de tweede foutloos. "De laatste lijn was zwaar. Van de uitgang af een zware oxer en dan de driesprong die met een steilsprong begon en dan gevolgd werd door twee oxers. Dat vreet krachten van het paard. In de eerste ronde kwam ik iets lang in, maar in de tweede ronde kon ik iets dichter naar de voet van de insprong rijden, waardoor ik mooier passend bij het tweede en derde onderdeel van deze combinatie wist te komen", aldus Houtzager, die enorm te spreken was over zijn fenomenaal springende Sterrehof's Tamino.

De tweede ruiter voor Nederland was Leon Thijsen met Tyson. "In de eerste manche had ik een springfout en een tijdfout, maar in de tweede was Tyson net iets meer ontspannen. Daardoor kon ik hem iets gemakkelijker naar de hindernissen toe rijden. Misschien had ik in de tweede manche even geluk op de middelste van de driesprong maar Tyson sprong naar mijn gevoel in de tweede ronde nog beter dan in de eerste", aldus Thijssen, die na op het voorterrein van zijn paard te zijn gestapt opmerkte: "Moet je hem zien. Hij is onbeschoft fit en springt met gemak nog een ronde".

Voor Harrie Smolders was het een vreemde dag. Smolders was als reserve meegegaan naar Aken en hoorde rond de middag dat hij mogelijk ingezet zou worden. VDL Groep Verdi van Maikel van der Vleuten leek niet helemaal optimaal fit te zijn. Rond 16.00 uur hakte Smolders de knoop door om met de pas negenjarige Emerald van start te gaan. "Ondanks de twee maal negen strafpunten ben ik zeer tevreden. Deze wedstrijd zat niet in de planning, maar als je mee gaat als reserve weet je dat je op moet komen draven als het noodzakelijk is. Ik heb het goed met Rob doorgesproken en als ik het gevoel zou hebben dat het voor Emerald te veel zou zijn mocht ik stoppen. Eerlijk gezegd heb ik nergens het gevoel gehad dat ik de strijd moest staken. Sterker nog, ik heb gemerkt dat Emerald in de tweede ronde nog beter sprong dan in de eerste. In de eerste manche was het tweede foutje het gevolg van de eerste fout. Emerald raakte met de achterbenen de bovenste paal van de steilsprong en was daardoor even van slag en toen was daar direct de zware Rolex oxer. Daar kregen we dan ook een fout. Eerlijk is eerlijk. Ik ben super blij dat Emerald in deze wedstrijd zo brutaal aanpakte", aldus Smolders.

Een verhaal apart waren de ritten van Gerco Schröder met London. "De hindernissen kwamen snel en de tijd was kort, maar Londen was vandaag in zijn Olympische vorm. Ik kon hem heel gemakkelijk steeds op de goede plek plaatsen en hij werkte fantastisch mee. Toen ik door had dat we hoog konden eindigen was dat ruim voldoende motivatie om nog eens alles te geven. Dat Ludo als laatste ruiter met twee fouten de ring uitkwam en ons daarmee de zege bezorgde is voor ons fantastisch. In de zware rubriek van gisteren voelde London al zeer goed aan en dat goede gevoel wisten we vandaag vast te houden".

Bondscoach Rob Ehrens was een dolgelukkig mens. "We hebben vandaag problemen moeten overwinnen, maar als je naar Aken gaat weet je dat de reserveruiter net zo goed moet zijn als de ruiters die je in je team gaat opstellen. Met deze zege zijn we een stapje dichterbij de kwalificatie voor de finale in Barcelona. Om daar nog zekerder van te zijn gaan we ook met een zo sterk mogelijk team naar de laatste wedstrijd waar we punten kunnen pakken, en dat is in het Zweedse Falsterbö. In Hickstead en Dublin zijn we ook met een team, in de hoop daar de andere teams een voetje dwars te zetten", aldus Ehrens. Het Nederlandse team is in de tussenstand van de Furusiyya FEI Nations Cup dankzij de geweldige zege in Aken opgeklommen naar de derde plaats.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup (1.60m):

1) Nederland - 14

- Marc Houtzager (Rouveen) Sterrehof's Tamino (Numero Uno x Farmer) - (9) / 0

- Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 5 / 0

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Emerald (Diamant de Semilly x Carthago) - 9 / (9)

- Gerco Schröder (Tubbergen) - London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 / 0

2) België - 17

3) Duitsland - 21

4) Frankrijk - 23

5) Ierland - 35

6) Zwitserland - 42

7) Groot-Brittannië - 48

8) Saudie-Arabië - 62

Tussenstand na 5 wedstrijden:

1) Zwitserland - 250 (3 wedstrijden gereden voor de punten)

2) Frankrijk* - 232.67 (3 wedstrijden)

3) Nederland* - 230.5 (3 wedstrijden)

4) Ierland* - 220.67 (3 wedstrijden)

5) Groot-Brittannië - 143.67 (2 wedstrijden)

6) Spanje - 128 (2 wedstrijden)

7) Duitsland* - 182 (2 wedstrijden)

8) Oekraïne - 100 (1 wedstrijd)

(* reden in Aken voor de punten)

  • Deel dit artikel