Saudi-Arabië pompt 16 miljoen euro in Furusiyya FEI Nations Cup

Team Germany ROTT12 L16007 1 234

ISTANBUL/ERMELO (KNHS) - Tijdens de eerste vergadering van de FEI General Assembly in Istanbul maakte FEI voorzitter HRH Princess Haya bekend dat het Saudi Equestrian Fund de komende vier jaar voor maar liefst 16 miljoen euro de vernieuwde landenwedstrijdenreeks voor springruiters sponsort. De naam van de wereldwijde serie is: Furusiyya FEI Nations Cup.

Onder de nieuwe regels, die met ingang van 1 april 2013 van kracht worden, is de wereld verdeeld in zes regio’s met als doel kwalificatie voor de finale waarvoor 18 landen worden uitgenodigd. Europa wordt verdeeld in twee divisies, de andere finalisten komen uit de regio’s Noord & Centraal Amerika, Zuid Amerika, het Midden Oosten, Azië/Australië en Afrika. De concoursen die in 2012 een Top League wedstrijd organiseerden - La Baule, Rome, Sankt Gallen, Aken, Falsterbö, Rotterdam, Hickstead en Dublin - zijn uitgenodigd om volgend jaar een wedstrijd in de eerste divisie te organiseren.

De landenwedstrijden zullen volgens de traditionele formule van twee rondes worden verreden. Voor regio's waar geen kwalificatie wedstrijden worden gehouden is de Rolex ranking bepalend welke landen met teams in die finale van start mogen gaan. 

Aan het einde van de reeks is er een finale, die eind september of begin oktober wordt gehouden. Aan deze finale mogen achttien teams - negen uit Europa - deelnemen en staan er drie wedstrijden op het programma. In de eerste wedstrijd waarin de tijd geen rol speelt wordt beslist welke acht teams zich plaatsen voor de finale en welke acht teams in de troostfinale mogen rijden. In de finale starten alle acht teams op nul strafpunten en mocht na deze ronde een barrage nodig zijn, dan zullen drie ruiters per team in die barrage starten. Er is dan geen weg te strepen resultaat.

HRH Princess Haya noemde het een waarlijk historisch moment, waarbij Furusiyya de Nations Cup competitie, die vorig jaar zijn honderd jarig bestaan vierde, een nieuwe dageraad heeft bezorgd. HH Prince Faissal Bin Abdullah Bin Muhammad Al Saud, voorzitter van raad van bestuur van het Saudi Equestrian Fund zei: "Dit nieuwe format van de Nations Cup geeft ons de mogelijkheid de waarden waar Al Furusiyya voor staat over de wereld te verspreiden".

Via deze FEI link zijn de spelregels (engelstalig) te vinden: http://www.fei.org/sites/default/files/media/NCup%20Executive%20Summary%20-%206Nov2012.pdf

  • Share this article