Gerco Schröder stelt zege veilig voor Oranje

Met nog één ruiter te gaan kon Nederland alleen de FEI Top League Nations Cup wedstrijd in Sankt Gallen winnen wanneer Gerco Schröder met de schimmel Eurocommerce New Orleans foutloos zou weten te blijven. Anders zou een barrage tussen de thuisrijdende Zwitsers en de Belgen de beslissing brengen en kon Nederland hooguit derde worden. Schröder, die in de eerste manche de twee laatste hindernissen had afgetikt, ging in de tweede ronde echter soeverein foutloos en daarmee stelde Nederland voor de tweede achtereenvolgende maal in Sankt Gallen de zege veilig. Daarmee gaat Nederland nu ook aan de leiding in de competitie, voor Duitsland en België.

In de eerste manche noteerden Leon Thijssen en Tyson een springfout op het middelste onderdeel van de driesprong. "Ondanks die fout had ik nergens het gevoel dat ik in de problemen kon komen", aldus Thijssen. De twee na hem komende Oranje ruiters, Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Voltaire en Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha SFN, bleven op de hindernissen foutloos, maar kregen beiden een tijdfout aangemeten. Nederland stond met Gerco nog te gaan op zes strafpunten, maar met een foutloze rit van Schröder zou Nederland op twee strafpunten uitkomen en dat was slechts één punt achter de Duitsers.

In de tweede manche kreeg de wedstrijd een geheel ander verloop. Tyson bleef foutloos. "Na de rode oxer, hindernis zeven, brak de kinketting. Ik was even bang dat Tyson in de driesprong te sterk zou worden, maar de hengst kwam heel mooi uit zichzelf terug, alleen in de wending naar de laatste hindernis was het even goochelen en kwam er ook iets geluk bij kijken dat we op die laatste hindernis foutloos bleven", aldus Thijssen.

Marc Houtzager die vorige week in Rome voor het eerst een beroep deed op Sterrehof's Voltaire in een landenwedstrijd, kreeg in de tweede manche een absolute pechfout op de oxer die over een sloot was gebouwd, pal voor de driesprong. "Ondanks dat foutje ben ik heel tevreden over Voltaire. Vergeleken met Rome had ik duidelijk meer controle en op dit niveau met een tienjarige zo te presteren is fantastisch!", aldus Houtzager.

Ook Jeroen Dubbeldam was een tevreden mens. "Ik rijd deze merrie sinds oktober vorig jaar en deze wedstrijd was voor mij met haar de tweede internationale buitenwedstrijd. Daarbij was het de eerste landenwedstrijd van ons samen. Dat tijdfoutje in de eerste manche ontstond uit het feit dat ik iets te veel tijd nam. In de tweede omloop reed ik met meer vertrouwen en gedurfder, vandaar dat we toen gemakkelijk binnen de tijd wisten te blijven", aldus Dubbeldam, die met deze prestatie met BMC Utascha SFN ook voldaan heeft aan de Olympische normen zoals die door de FEI worden gesteld.

Voor Gerco Schröder was de druk enorm. "Ik wist dat ik in de tweede ronde foutloos moest blijven om te winnen. Dat geeft extra druk, maar de schimmel vocht geweldig mee. Ik had in de eerste manche het gevoel dat ze aan het einde van het parcours iets moe werd, waardoor we tegen de twee palen aan liepen op de laatste twee hindernissen. In de tweede rond bleef New Orleans tot het einde toe zeer goed mee werken, alhoewel ik denk dat we op de laatste hindernis het geluk aan onze zijde hadden", aldus Gerco.

Bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden mens. "Dit is onze vierde zege in zes jaar in Sankt Gallen. De komende wedstrijd in deze competitie is in Rotterdam en ik denk dat ik me in mijn hoofd ga voorstellen dat ik naar Sankt Gallen ga, in plaats van Rotterdam. Misschien dat we dan ook een sterk kunnen acteren in onze thuiswedstrijd!", aldus Ehrens. Verder gaf Ehrens aan dat de gunstige positie in het klassement na drie wedstrijden hem de mogelijkheden biedt om richting Falsterbö, Hickstead en Dublin minder ervaren combinaties in te gaan zetten, om ze op die wijze op dit niveau ervaring op te laten doen.

Het parcours was qua hoogte en breedte zwaar, zonder technisch echt lastig te zijn. Toch konden er uiteindelijk maar drie dubbele foutloze combinaties genoteerd worden.

Tussenstand:

1) Nederland - 20.5

2) België - 20

2) Duitsland - 20

4) Zwitserland - 16.5

5) Groot-Brittannië - 13

6) Zweden - 9

7) Frankrijk - 8

8) Ierland - 7

Agenda FEI Nations Cup Top League:

Rotterdam (Ned) - 22 juni

Aken (Dui) - 5 juli

Falsterbö (Zwe) - 13 juli

Hickstead (Eng) - 20 juli

Dublin (Ier) - 17 augustus

  • Share this article