Gerco Schröder Ruiter van het Jaar 2012

Eurocommerce London SCHRDER Gerco 3

's-Hertogenbosch (KNHS) - Voor de derde keer in zijn succesvolle loopbaan is in de door Indoor Brabant georganiseerde verkiezing de springruiter Gerco Schröder 'Ruiter van het Jaar 2012' geworden. Eerder veroverde hij deze eretitel in 2005. In 2006 maakte Gerco deel uit van het Nederlandse springteam dat in Aken wereldkampioen werd en daarvoor werd het gehele Oranje kwartet onderscheiden met de titel Ruiter van het Jaar.

Naast Schröder was dressuuramazone Adelinde Cornelissen, Ruiter van het Jaar 2011, was lang in de race. Voor de commissie waren in de verkiezing de Olympische prestaties van doorslaggevende betekenis. Gerco Schröder won naast individueel zilver ook team zilver, terwijl Cornelissen naast individueel zilver team brons veroverde.

De Commissie nomineerde:

- Dressuuramazone Adelinde Cornelissen, die met Jerich Parzival tijdens de Olympische Spelen de individuele zilveren medaille veroverde.

- Het nationale menteam vierspannen, onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter en bestaande uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman, die de wereldtitel behaalde.

- Het nationale springteam onder leiding van bondscoach Rob Ehrens, dat de zilveren medaille behaalde tijdens de Olympische Spelen. Het viertal bestond uit Jur Vrieling met VDL Bubalu, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN, Gerco Schröder met Eurocommerce London en Marc Houtzager met Sterrehof’s Tamino.

- Springruiter Gerco Schöder, die individueel ook Olympische zilver won. Uit het juryrapport: "Van springruiter Gerco Schröder wisten we dat hij goed met wedstrijddruk kan omgaan. In 2012 bewees hij ook onder de druk van andere omstandigheden te kunnen presteren. Waar menigeen zou hebben afgehaakt, bleef hij op het hoogste niveau acteren. De Olympische zilveren teammedaille werd ook om zijn hals gehangen. In de individuele eindstrijd bleef hij in een zinderend spannende barrage met London fier overeind en veroverde de tweede zilveren medaille. Voorts wist hij zich te onderscheiden in de Global Champions Tour met een eerste plaats in Cannes, een tweede in de finale in Abu Dhabi, de derde plek in Wenen en een zesde plaats in de eindrangschikking van deze competitie. Deze klasseringen waren goed voor € 252.250".

De enige eervolle vermelding werd toegekend aan Carola Sneekes. Zij beoefent de voltigesport en dat doet op een voor Nederlandse begrippen ongekend hoog niveau. Zij werd voor de zesde keer Nederlands kampioen en verdiende de vermelding met een vijfde plaats op de FEI-wereldranglijst.

Geen eervolle vermelding, maar wel een eervol resultaat was er voor de eventingruiters, die sinds lange tijd weer in teamsamenstelling mochten deelnemen aan de Olympische Spelen. Elaine Pen, Tim Lips en Andrew Heffernan zorgden voor de opmaat voor Rio de Janeiro 2016.

De Commissie wil ook stilstaan bij de Olympische prestaties van Anky van Grunsven. "Hoe bijzonder was haar optreden in Londen met de onvergetelijke Salinero! Zoals we ook Bonfire nooit zullen vergeten … De 18-jarige Salinero schitterde en leverde een belangrijk aandeel in het winnen van de bronzen teammedaille. Dat was de negende Olympische medaille voor deze amazone, die voor de zevende keer tijdens de Olympische Spelen aan de start kwam. Hiermee werd Anky van Grunsven de meeste Olympische medailles winnende hippische sporter. Van Grunsven werd eenmaal Sportvrouw van het Jaar en werd daarvoor diverse keren genomineerd.

De Commissie kan geen ereprijs toekennen voor het "lifetime achievement" van een paardensporter. Toch memoreren wij graag de uitreiking van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die slechts bij hoge uitzondering door NOC*NSF wordt toegekend. Anky trad met de toekenning van die onderscheiding toe tot het zeer selecte gezelschap van absolute topsporters, dat de Nederlandse sportwereld heeft voortgebracht. In 2001 werd de amazone door de nationale paardensportfederatie KNHS uitgeroepen tot "Ruiter van de Eeuw".

De Commissie besloot Anky geen nominatie of eervolle vermelding toe te kennen, doch in het bijzonder stil te staan bij haar staat van dienst. Maar liefst acht maal werd Anky verkozen tot Ruiter van het Jaar. Wie er zich rekenschap van geeft, dat de nu actieve Nederlandse ruiters en menners de teller op maximaal twee verkiezingen hebben staan, zal begrijpen dat Anky van Grunsven tot in lengte van jaren de erelijst van de Ruiters van het Jaar zal aanvoeren. De Commissie plaatst daarbij de kanttekening, dat het optreden van Salinero in weerwil van vooral buitenlandse kritiek op trainingsmethoden bewees dat Anky's paarden tot op hoge leeftijd en na een lange sportloopbaan nog in staat waren op topniveau met allure te presteren. Hulde, Anky!"

De Commissie:
G.J. Swinkels, voorzitter
E.F. van den Bent
A. van den Berg
Mr. H.Th.E.M. Rottinghuis

  • Share this article