Ervaren ruiters en debutanten in landenwedstrijd Falsterbö

Harrie Smolders Regina Z 6 Border Maker

ERMELO/FALSTERBO - Bondscoach Rob Ehrens heeft het niet gemakkelijk om kort voor de Olympische Spelen met een sterk team af te reizen naar de FEI Top League wedstrijden. Komende vrijdag staat de wedstrijd in het Zweedse Falsterbö op het programma. "Ik moet een keuze maken tussen ervaren combinaties en debutanten op dit niveau. Zowel als het om paarden als wanneer het om ruiters gaat".

"Leon Thijssen is met Tyson zeer ervaren, maar dit paard heeft Aken in de benen en daarom neemt Leon in Falsterbö deel met Haertthago, die op dit niveau debuteert. Ook Jeroen Dubbeldam heeft een schat aan ervaring en hij komt aan de start met de KWPN goedgekeurde hengst BMC Quality Time TN, waarmee hij in 2011 Nederlands Kampioen werd. Ook voor deze hengst is deze wedstrijd zijn debuut op het hoogste niveau van de mondiale springsport.

Mathijs van Asten werd dit jaar derde in de Nederlandse Kampioenschappen met VDL Groep Credence. Mathijs heeft een paar jaar geleden met bijvoorbeeld Kwidanta van de Laarseheide ervaring op dit hoge niveau opgedaan, maar dat geldt niet voor Credence, dus ook dit paard is een debutant in een Nations Cup wedstrijd.

Een complete debutanten combinatie is Rabo Talenten teamlid Hendrik-Jan Schuttert met Cerona Z. Deze combinatie heeft dit jaar de Nederlandse Kampioenschappen in Mierlo als zesde beëindigd, won onlangs de Grote Prijs van Kopenhagen en werd zesde in de Grote Prijs van Rotterdam. Voor mij een combinatie die ik denk ik waardig kan inzetten op het hoogste niveau in de springsport.

Als reserve neem ik Suzanne Tepper mee. Een zeer getalenteerde amazone, die met Sensation en Wish in een zeer goede vorm steekt", aldus Ehrens.

In de tussenstand na vijf wedstrijden staat Nederland gedeeld tweede met 25.5 p. en dit puntentotaal was in het verleden ruim voldoende om zich op Top League niveau te kunnen handhaven. Dit seizoen zijn de krachtsverschillen echter bijzonder klein, waardoor Ierland en Zweden die de zevende en achtste plaats delen (de plaatsen die degraderen) nu op 18 punten staan. "Ik had gehoopt na Aken van prolongatie op Top League niveau verzekerd te zijn, maar met nog drie wedstrijden voor de boeg - Falsterbö, Hickstead en Dublin - is nog niets zeker", aldus Ehrens.

  • Share this article