Dressuurteam derde in Nations Cup Compiègne

ADELINDE CORNELISSEN AQIEDO 18

In het Franse Compiègne is het Nederlandse dressuurteam als derde geëindigd in de FEI Nations Cup. De formatie van bondscoach Rien van der Schaft moest Engeland en Zweden voor laten gaan.

Het klassement van de FEI Nations Cup wedstrijden wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten van drie proeven. Alle teamleden rijden eerst de Grand Prix, en de beste drie resultaten van die proef tellen me voor de landenwedstrijd. Daarna rijden twee ruiters de Grand Prix Special, en deze twee resultaten tellen ook mee. De andere twee ruiters rijden de Kür en daarvan telt alleen het beste resultaat ook voor het landenklassement.

Bondscoach Rien van der Schaft: “Als je alleen naar het landenklassement kijkt moet je dus de combinatie waarvan je verwacht dat hij het minste scoort in de Kür laten rijden, maar dat kwam ons hier niet goed uit. In overleg met de ruiters hebben we nu gekozen voor de proeven die op dit moment het beste waren voor de paarden. Danielle Heijkoop scoorde in de Grand Prix het minste, maar toch hebben we haar met Badari in de Special laten rijden. Dat levert iets minder punten op, maar voor nu is dat dan even niet anders. Na de Grand Prix stonden we nog tweede achter Engeland, maar uiteindelijk moesten we een plaats toegeven.”

Tevreden bondscoach

Adelinde Cornelissen realiseerde met haar Aqiedo zowel in de Grand Prix als in de Special het beste resultaat. In de Grand Prix werd ze vijfde en in de Special met 72.882% derde. Beide proeven werden gewonnen door de Engelsman Spencer Wilton met Super Nova die in de Kür 78.358% liet noteren.

In de Kür reed Jeanette Haazen haar Dabanos D’04 naar een score van 74.700%, wat goed was voor een nette vierde plaats. De Duitse Helen Langehanenberg won met 79.575%. Patrick van der Meer reed Zippo naar een achtste plaats met 73.700% in de Kür.

Van der Schaft is tevreden over de prestaties van zijn ruiters. “Aqiedo van Adelinde is een paard met heel veel aanleg voor de zwaardere oefeningen. Hij mist nog wedstrijdervaring, maar het is een paard met heel veel potentie. Patrick van der Meer heeft twee hele goed proeven gereden en dat is een ruiter die je gewoon altijd graag in je team hebt. Jeanette Haazen reed in de Kür echt heel goed. Als er een publieksprijs was geweest had zij die zeker gewonnen, het publiek zat gewoon mee te klappen. Danielle Heijkoop scoorde nu het minste met Badari, maar ze hebben wel goede dingen laten zien. Zijn zijgangen en passage zijn echt hoogtepunten, ik heb er vertrouwen in dat het goed komt met dat paard.”

Uitslag FEI Nations Cup Dressuur Compiègne: 1. Engeland, 440.996 2. Zweden, 432.958 3. Nederland, 430,136 Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Aqiedo, (72.900% en 72.882%) Jeanette Haazen (Maaseik, Bel.)– Dabanos D´04, (71.260% en 74.700%) Danielle Heijkoop (Rotterdam) – Badari, ((66.260%) en 67.314%) Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo, (71.080% en (73.700%))

Jeugd goed op dreef

Ook de Nederlandse dressuurjeugd was goed op dreef in Frankrijk. In de U25 Grand Prix en de Kür was zelfs het hele podium Oranje gekleurd. Jeanine Nieuwenhuis won twee maal met haar TC Athene, Debora Pijpers werd met Bluf twee maal tweede en Geert Hofland completeerde met Oswin het Nederlandse podium.

Bij de Young Riders ging het ook goed en was er onder meer een overwinning voor Lisanne Zoutendijk met Kostendrukkers Ringo Star in de Kür. Bij de junioren deed Zoë Kuintjes met Primeval Brittsion van zich spreken door de eerste proef te winnen en als tweede te eindigen in de Kür.

Bij de pony´s was Shanna Baars met Don Camillo du Bois met een derde plaats de beste Nederlandse in de Kür en wist Kiki Romney met Reedborder Amazing de landenproef te winnen.

  • Share this article