Anne Meulendijks in één team met haar idool

EK
JP IMG 8776 CHIO2018 234 Anne MEULENDIJKS MDH AVANTI N O P NED

Enkele dagen nadat bondscoach Alex van Silfhout de verlossende woorden heeft uitgesproken is de 25 jarige Anne Meulendijks er nog steeds helemaal confuus van: “Het was echt een hele grote verrassing ! Ik heb nooit durven dromen dat ik bij de senioren in het team zou komen. Natuurlijk ging ik er wel voor, maar ik draai nog niet zo lang mee, dit is pas mijn tweede jaar bij de senioren. Na Geesteren kreeg ik echt hoop, ik dacht het moet wel gek lopen willen ze me nu nog passeren. Maar ik moest Aken nog rijden en had het gevoel dat ik me 10 keer meer moest bewijzen dan de rest. Toen de bondscoach de woorden uitsprak geloofde ik het eerst ook niet, hij zei het eigenlijk een beetje vaag, zodat ik nog gevraagd heb wat hij precies bedoelde. Inmiddels vind ik het super leuk, maar nog steeds raar. Ik heb er ook heel veel zin in, mede doordat het EK dit jaar in Nederland is. Ik had nooit verwacht zover te komen en nu kan mijn familie allemaal komen kijken in plaats van thuis op de bank naar een scherm te zitten kijken.

MDH Avanti N.O.P (United x Farrington, 1.73 m) is een heel speciaal paard. Voor zijn derde jaar is hij op diverse veilingen geweest, het leek of niemand hem echt wilde. Wij hebben hem gekocht bij President Stables toen hij 6 jaar was met het oog op de Young Riders, niet echt met het oog op de Grand Prix. In het begin was hij heel speciaal, hij sloot zich erg af. Ik heb echter altijd alles zelf met hem gedaan en zo hebben we een speciale band gekregen, we gaan voor 100% voor elkaar. Ik heb echt het gevoel dat hij er voor me staat en dat vertel ik hem ook altijd. Ik heb het gevoel dat hij dat ook echt snapt. Avanti is nu 14 jaar en ik rij hem vanaf het Z2. Doordat hij de N.O.P. status heeft, mag hij tot Tokio 2020 niet verkocht worden, maar wat mij betreft gaat hij nooit meer weg.

Avanti is een ideaal paard voor een evenement als het EK. Mijn stoere paard houdt van veel mensen en grote arena’s. Natuurlijk zal ik, als het zover is gezonde spanning hebben, maar we gaan gewoon genieten, zelfs extra genieten. Sinds ik grotere wedstrijden mag rijden, laat hij duidelijk blijken dat hij daar ook van geniet, hij doet er voor mijn gevoel een schepje bovenop als we een groot stadion binnen rijden en dat geeft mij weer extra vertrouwen”.

Het echte werk

In het verleden heeft de Brabantse Anne al een bewonderenswaardige lijst van EK’s opgebouwd. We vragen haar of dit de volgende in de rij is of dat dit EK toch anders is. Anne is gedurende ons hele gesprek al spontaan en enthousiast, maar bij het antwoord reageert ze nog enthousiaster: “Dit is heel anders ! Dit is nieuw, dit is het echte werk ! Ik heb in het verleden super mooie EK’s gereden, veel geleerd, genoten, maar dit is tien keer specialer ! Voorheen reed ik altijd met leeftijdgenoten en nu met ouderen. Edward Gal was mijn idool en nu rij ik met hem in een team ! In het begin vond ik het heel spannend om met hem en de rest van het team om te gaan, mede omdat ze voor het team resultaat ook van mij afhankelijk zijn, maar nu durf ik zelfs al grapjes tegen ze te maken. Ik voel me, zeg maar, al een stuk minder het snotaapje …….”.

Natuurlijk vragen we ook aan Anne wat ze met de stad Rotterdam heeft, buiten het CHIO/EK. Ze schatert: “Ik ben nog nooit in Rotterdam geweest ! Ik ben echt zo’n meisje wat niet buiten de stal komt. Omdat ik maar één paard bij me heb, neem ik eigenlijk nooit een groom mee en dan blijf je toch graag in de buurt van je paard. Echter bij dit EK komt er allemaal wat meer bij kijken en neem ik wel iemand mee, dus misschien ga ik Rotterdam wel een keer ontdekken”.

Als men had voorzien hoe goed MDH Avanti N.O.P was, had ik er nooit opgezeten

Ook Anne mag het gesprek zelf afsluiten. Ze komt nog even terug op haar paard, als ze over hem spreekt hoor je de liefde voor haar grote bruine vriend duidelijk in haar stem: “Ik vind het niet alleen leuk voor mezelf, maar ook voor Carolyn en Ron (de Roo) waarvan we MDH Avanti N.O.P hebben gekocht. Als 16-jarig meisje kwam ik bij hen op stal en ook toen Avanti helemaal van mij was, we hebben hem eerst voor de helft gekocht, zijn ze altijd betrokken gebleven. Dat ik nu mijn eerste grote EK met hem mag rijden op het concours waarvan zij al jaren een belangrijke sponsor zijn, dat is wel extra speciaal. Niemand had ooit verwacht dat Avanti zo ver zou komen, als men dat verwacht had, had ik er nu nooit opgezeten, daar ben ik van overtuigd, het moest gewoon allemaal zo zijn. Hij is heel apart, maar door de match van onze karakters en de band die we hebben opgebouwd, zijn we samen zo ver gekomen.

Ook wil ik nog graag zeggen dat ik het heel leuk vind dat Doron Kuipers en Frank Schuttert in het springteam zitten, ik heb ook gesprongen en zij zijn van dezelfde leeftijd, dat schept toch een band.

Tenslotte wil ik kwijt dat wel als dressuurteam ons stinkende best gaan doen en ik denk dat we, als alles lukt, best eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Desperado van Emmelie Scholtens en Avanti zijn nieuwe paarden op dit soort kampioenschappen en ik hoop dat dit voor een verrassingseffect gaat zorgen, ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij !”

photo credits: Jessica Pijlman

  • Share this article