Anky van Grunsven tweede in Kür

Grunsvenvan A kur DWF 6190

ROTTERDAM (KNHS) - Dressuur is en blijft een sport van smaak, gevoel en emotie. Wat de één niet wenst te eten daarin eet de ander zich overvol. Wat de één tot tranen toe geroerd ondergaat de ander zonder met de ogen te knipperen en laat de één zich leiden door pure emotie, voor de ander is de ratio doorslaggevend. Met deze verwarring moeten de mensen het barstensvolle ruiterstadion in het Kralingse bos zaterdagavond hebben verlaten. Anky van Grunsven en Salinero toverden juryleden en publiek een Kür voor die er mocht zijn. Bijna foutloos en exact op de muziek. De perfecte dans tussen ruiter en amazone. Het publiek beloonde het duo met een staande ovatie. De jury had voor haar prestatie net 78% over. Haar Kür was zeker niet minder dan de gouden Kür van Hong Kong, toen zij een score wist te realiseren die royaal boven de 80% lag. Het bracht bij Anky van Grunsven weer verwarring en ze stelde zichzelf de vraag: "Willen de juryleden Salinero en mij nog wel zien?".

Bondscoach Sjef Janssen stelde het duidelijk. "De juryleden waren vanavond heel erg zuinig met hun punten", en daar liet de anders spraakzame coach het bij. Eerlijk is eerlijk. Anky had twee kleine foutjes in haar Kür. Eenmaal een taktfout in haar derde drafreprise en eenmaal sprong Salinero achter niet om tijdens de changementen. Maar Anky reed met lef en Salinero was scherp. Dat kwam al tot uiting tijdens het halthouden toen Salinero begon te dribbelen. Maar liever zo, dan dat Salinero van uit zichzelf met de handrem er op door de baan ging. De pirouettes werden op het bekende dubbeltje gedraaid en waren taktmatig loepzuiver. De piaffe en passagereprises waren een lust voor het oog. "Ik ben blij met mijn rit en met Salinero. We hebben samen een hele goede proef neergezet, maar kregen weer eens niet de punten die we volgens mij hadden verdiend. Het publiek was echt gaaf, want als je na een voor je eigen gevoel superproef te hebben gereden het stadion verlaat begeleid door een staande ovatie dan voelt dat mega gaaf!", aldus Anky.

Drie van de vijf juryleden hadden Van Grunsven voor het technische gedeelte van haar Kür op de eerste plaats staan, terwijl één jurylid, de Fransman Jean Michel Roudier, haar technische vertoning slechts met een zevende plek beloonde. Dat koste haar de overwinning, want uiteindelijk kwam Anky 0.05% te kort op de Zweedse Tinne Vilhelmson-Silfven met Don Aurelio.

Imke Schellekens-Bartels was dik tevreden met haar derde plaats en terecht, want Hunter Douglas Toots leverde samen met Imke de beste Kür ooit af. Vooral de galopreprises werden met veel risico gereden, waarin de pirouettes erg sterk werden uitgevoerd. Het totale beeld kan soms fractioneel iets geslotener blijven, waarbij in draf iets meer afdruk getoond zou mogen worden. De piaffe behoeft verbetering, maar met de schitterende muziek is het een zeer aansprekende Kür, die eigenlijk foutloos werd gereden."Voor mijn gevoel was deze Kür een stuk beter dan tijdens het NK. Ik heb het idee dat onze rit vloeiend was en het kan niet anders, of het moet er zeer vanzelfsprekend uit hebben gezien", aldus Schellekens.

Edward Gal eindigde met Glock's Undercover als vierde en vele aanwezigen in het stadion hadden verwacht dat de juryleden hem een hogere kassering hadden toebedacht dan deze vierde plek. In piaffe en passage was Undercover weergaloos. Mooi op het achterbeen, verheven in de voorhand en met een enorm sterk ondertredend en hoog optillend achterbeen. Alleen was er in de drafreprises sprake van een zekere mate van spanning, waardoor deze beweging iets hectisch wordt getoond. Daarkomt dan nog eens bij dat Edward controle wenst te behouden, waardoor dat weer ten koste van de oprichting gaat. De galop is ijzersterk en daardoor zeer aansprekend en het kan niet anders dan dat Edward, net als het publiek, een hogere waardering van de jury had verwacht dan de 77.300%. Hans Peter Minderhoud eindigde met Glock's Tango teleurstellend als achtste met een score van 73.725%.

  • Share this article