CHIO - CHIO Rotterdam Nieuws http://chio.nl CHIO Rotterdam Nieuws - Capica.nl RSS Generator <![CDATA[Paradressuurruiters sluiten Wereldruiterspelen geweldig af]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/paradressuurruiters-sluiten-wereldruiterspelen-geweldig-af?news_id=3564 2018-09-22 Op de laatste dag van het WK Paradressuur in Tryon hebben de Nederlandse ruiters geweldig gescoord in de kür. Goud was er voor Rixt van der Horst en Sanne Voets, zilver voor Frank Hosmar en brons voor Nicole den Dulk.

“Ik weet nog na de wereldruiterspelen in Caen, tien uit elf medailles en een vierde plek, dat resultaat kan nooit meer beter. En nu hebben we negen uit negen. Dus het kan toch,” lacht bondscoach Joyce Heuitink na afloop van het WK. “Ik kon het toen niet bevatten, ik kon het nu na de landenwedstrijd niet bevatten en nu gaan ze ook nog alle vier met een kür-medaille naar huis. Het was vandaag tot het eind toe spannend. Ik heb naar de kuren zitten kijken en dan houd ik het gewoon niet droog. Dan hebben ze zulke mooie muziek en dat raakt me gewoon. Dat is zo bijzonder.”

Niet durven dromen

Rixt van der Horst won vier jaar geleden op de Wereldruiterspelen in Caen twee gouden individuele medailles en een zilveren teammedaille met haar vorige toppaard Uniek N.O.P.. In Tryon weet ze deze prestatie zelfs te verbeteren en sleept ze met haar relatief onervaren Findsley drie gouden medailles binnen.“Ik moest er vandaag hard voor werken, maar het is gelukt. Findsley was een beetje moe en ik moest heel lang wachten voordat ik mijn kür kon beginnen. De deelnemer voor me had een fout gemaakt, en toen moesten de juryleden lang overleggen. Dat duurde maar en duurde maar. Ik heb wel vijf rondjes om de ring gereden en daardoor verloor Findsley de activiteit en de scherpte. Dus ik moest haar echt door de proef heen loodsen. Het pakte nog wel goed uit en ik heb voluit gereden."

 

Het resultaat had voor Rixt in Tryon niet beter kunnen uitpakken. “Ik wilde met een medaille thuiskomen. Nu met drie gouden, dat is helemaal fantastisch. En dat het eindelijk lukt om teamgoud te winnen. Ik had dit niet durven dromen. Helemaal niet met een relatief onervaren paard en zoveel concurrentie. Ik rijd Findsley nog maar sinds januari op wedstrijden en heb haar alleen nog maar internationaal uitgebracht in Genemuiden, Mannheim en Uberherrn. Ik reed op het WK ook nog met de kür van Uniek, omdat Findsley nog geen eigen kür heeft. Ik hoop dat die er komt, dan kunnen we nog een hogere score halen.”

 

Grade IV voor Voets

Voor Sanne Voets betekende het goud in de kür haar derde gouden medaille in Tryon, eerder deze week won ze ook de wereldtitel met het team en de individuele proef heeft met Demantur N.O.P. “Ik kan niet trotser zijn. Toen ik hier aankwam was ik regerend wereldkampioen in de kür op muziek met mijn andere paard Vedet PB. Aan dat speciale paard heb ik alles te danken. Nu Demantur drie keer goud heeft gewonnen moeten ze deze status delen," vertelt Sanne na afloop lachend.

Sanne won de kur met bijna 80% en 2% afstand op Rodolpho Riskalla uit Brazilië. Toch was het nog niet haar PR. "Ik heb dit jaar in Rotterdam in de 80% gereden. Demantur was vandaag zo gigantisch aan het draven, waardoor ik wat voor op de muziek kwam te liggen. Dat moest ik het stappen recht trekken. Daar moet je even mee bezig zijn. Dat had nog wel iets beter gekund."

Ze is ook heel blij met het begeleidingsteam dat haar bijstaat in Tryon. "Het team dat we hier bij elkaar hebben heeft ervoor gezorgd dat alle omstandigheden optimaal waren. Dan moet je het kleine stukje geluk nog hebben. Nu is m'n volgende doel prolongatie van de paralympische titel in Tokyo. Dat staat als een paal boven water."

 

Zilver in Grade V

Frank Hosmar en Alphaville N.O.P. vertrekken met twee individuele zilveren plakken en een gouden teammedaille uit Tryon. In de kür op muziek in Grade V, moest Hosmar alleen favoriet Sophie Wells uit Engeland voor laten gaan.

"Met zo'n kür het WK afsluiten is gewoon geweldig," reageert Frank Hosmar na het winnen van zilver. "Ik heb zo fijn gereden. Dus ik ga met een top gevoel naar huis. Zoals vandaag heb ik hem nog nooit gehad.

Ik train nu acht jaar bij Adelinde Cornelissen en we hebben altijd een vast plan en trainen ergens naartoe. Met de Team Test van de week kon ik er niet helemaal fijn aan rijden, daar baalde ik van, toen ik heb nog contact gehad met Adelinde. Gisteren hebben we in de training gereden zoals afgesproken en vandaag waren we weer terug. Zelfs op afstand staat ze me bij."

 

Voor Frank Hosmar was het WK in Tryon zijn tiende internationale kampioenschap en behaalde hij zaterdag zijn 24e internationale medaille.

 

Super tijd en brons voor Nicole

Nicole den Dulk en Wallace N.O.P. sluiten het WK Para-dressuur in Tryon af met brons in de kur op muziek in Grade II. Net als in de individuele proef ging het goud naar Stinna Tange Kaastrup uit Denemarken en het zilver naar Pepo Puch uit Oostenrijk.

 

"Het was de allereerste keer dat ik deze kür reed op wedstrijd! reageert Nicole direct na afloop van haar proef. "We hebben hem net voor het WK veranderd, met nieuwe muziek en alleen een paar keer thuis geoefend. Dat ging heel goed. Het was natuurlijk een risico. Je moet hier alles of niets rijden. Als je op safe rijdt win je sowieso niet! Wijken in draf en in stap vanaf de hoefslag naar het midden zijn de onderdelen die nu moeilijker zijn. Alles of niks. Wallace viel de laatste dag een paar keer weg van mijn hulpen en ik heb er hard aan moeten werken, maar ik ben heel blij dat Wallace na zo'n lang kampioenschap nog steeds fris is. Dat is geweldig. Hij heeft karakter, maar is ook super lief en werkt altijd voor me. We zijn een mooi team en krijgen altijd hoge punten voor harmonie.

 

Het WK was een super mooie ervaring en ik ben heel blij dat ik erbij kon zijn na al die maanden pech met mijn fysieke gezondheid."

 

Uitslag Paradressuur WEG Tryon 2018

 

Kür Grade V

GOUD: Sophie Wells (Eng) – Fatal Attraction, 80.755%

ZILVER: Frank Hosmar (Haarle) – Alphaville N.O.P., 79.155%

BRONS: Tomoko Nakamura (Jap) – Djazz F, 73.540%

 

Kür Grade IV

GOUD: Sanne Voets (Berghem) – Demantur N.O.P., 79.645%

ZILVER: Rodolpho Riskalla (Bra) – Don Henrico, 77.780%

BRONS: Kate Shoemaker (USA) – Solitaer, 73.230%

 

Kür Grade III

GOUD - Rixt van der Horst (Nistelrode), Findsley - 77.347%

ZILVER - Rebecca Hart (USA), El Corona Texel - 73.240%

BRONS - Dr. Angelika Trabert (Dui), Diamond's Shine - 71.840 %

 

Kür Grade II

GOUD Stinna Tange Kaastrup (DEN) - Horsebo Smarties, 78.947%

ZILVER Pepo Puch (AUT) - Sailor's Blue, 75.500%

BRONS Nicole den Dulk (Elen, België) - Wallace N.O.P., 74.573%

  

Kijk hier voor alle uitslagen

 

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/paradressuurruiters-sluiten-wereldruiterspelen-geweldig-af?news_id=3564
<![CDATA[Historisch teamgoud voor Nederlandse para-dressuurruiters!]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/historisch-teamgoud-voor-nederlandse-para-dressuurruiters!?news_id=3563 2018-09-21 Het Nederlandse para-dressuurteam heeft historisch teamgoud gewonnen op het WK in Tryon! Het team met Sanne Voets, Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Nicole den Dulk bleef Groot-Brittannië nipt voor. “De enige medaille die nog niemand van ons had: teamgoud!”, reageert bondscoach Joyce Heuitink heel blij zodra bekend is dat de titel het Nederlandse team niet meer kan ontgaan.

“Toen ik zes jaar geleden deze baan kreeg, toen wist ik wel wat van para-dressuur. Ik was namelijk naar de Paralympische Spelen in Londen geweest als privétrainer. Toen wist ik al dat Engeland heel erg goed was. Daarna ga je ieder jaar naar een internationaal kampioenschap, en staan ze iedere landenwedstrijd weer voor je. Dat gat was zo groot, in Caen wonnen we met bijna 20 punten achterstand teamzilver. Een jaar later op het EK in Deauville in 2015 was de afstand al een stuk kleiner. Toen zei ik al ‘Ooit gaan we dat gat dicht rijden!’ Dat voelde al goed. Vorig jaar op het EK in Gothenburg was het best wel pittig en hadden we teambrons. Maar dit jaar had ik vooraf al het gevoel dat we hele goede ruiters hadden. Alle vier de ruiters kun je op een wedstrijd met een taak de ring in sturen. Ze hebben alle vier op het juiste moment hun vorm te pakken. Dat is zoiets bijzonders. Ook voor degenen die zelf rijden en voor mij als coach. Het is zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen, precies op het juiste moment.”

 

“We zijn naar Tryon gekomen met een missie. Namelijk de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokyo 2010. Dat betekent dus bij de eerste drie eindigen. Bij de olympische disciplines is dat top zes en bij ons top drie. Dat is een harde eis. Van tevoren wist ik al dat Engeland sterk en in vorm is zoals altijd, maar ook Denemarken is sterk, en Duitsland en Amerika. Die landen hebben flink geïnvesteerd, dus ik wist dat het nog wel eens een zware dobber zou kunnen worden. De dag voor de landenwedstrijd hebben we het nog naar elkaar uitgesproken: ‘We kunnen ook zomaar vijfde worden, die mogelijkheid bestaat ook’. Dan kom je de eerste dagen individueel zo goed voor de dag. Toen heb ik ook gedacht, ‘Het kan, we gaan voor goud’.”

 

Gisteren waren de eerste drie Nederlandse ruiters al heel goed op dreef. “Vandaag maakte Rixt de taak compleet af. En dan zit je te wachten, want ze moest als eerste van vandaag. Dat duurt dan zo lang. Dit resultaat is gewoon niet te geloven, het was zo spannend. Ik ben zo ontzettend trots op allemaal, en niet alleen op de ruiters, maar op het hele team.”    

 

Historisch teamgoud

In Kentucky 2010 stond voor het eerst ook het WK Para-dressuur op het programma van de Wereldruiterspelen en ging de winst naar Groot-Brittannië. Nederland haalde toen alleen individuele medailles. Vier jaar later was het team van Joyce Heuitink op de WEG in Caen (Frankrijk) ongekend succesvol en wonnen de Nederlandse para-dressuurruiters vele individuele medailles en teamzilver. Ook toen ging de winst in de landenwedstrijd naar Groot-Brittannië. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland in Tryon WK-teamgoud gewonnen en Groot-Brittannië verslagen.

 

Uitslag landenwedstrijd WK para-dressuur Tryon:

GOUD - Nederland 223.597

Frank Hosmar - Alphaville N.O.P., 73.488%

Nicole den Dulk - Wallace N.O.P., (72.939%)

Sanne Voets  - Demantur N.O.P., 76.550%

Rixt van der Horst – Findsley, 73.559%

ZILVER - Groot-Brittannië - 222.957

BRONS - Duitsland - 219.001 

Bekijk hier een overzicht van alle Nederlandse successen op de Wereldruiterspelen.

 

Kijk hier voor alle uitslagen

Officiële website www.Tryon2018.com

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/historisch-teamgoud-voor-nederlandse-para-dressuurruiters!?news_id=3563
<![CDATA[Nederlandse springruiters vijfde op WK]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlandse-springruiters-vijfde-op-wk?news_id=3562 2018-09-21 Het Nederlandse springruiterteam is als vijfde geëindigd op het WK in Tryon. Als titelverdediger ging oranje goed van start vandaag in de afsluitende omloop met een foutloos parcours van Frank Schuttert, maar kreeg daarna teveel fouten.

Na de eerste rit goede van Schuttert, kreeg Marc Houtzager één springfout, Jur Vrieling had een slechte rit met drie fouten en Harrie Smolders hoorde één balk vallen. Bondscoach Rob Ehrens is teleurgesteld, maar ook realistisch. “Natuurlijk hadden we gehoopt op meer, maar onze eerste doelstelling hebben we in ieder geval gehaald. Dat was voldoen aan de kwalificatie eis van de FEI voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Daarvoor moesten we een top zes plaats halen.”

 

Gruwelijk zijn best

Een foutloze rit van Harrie Smolders en Don VHP Z N.O.P., de laatste ruiter voor Nederland, had het team nog een plaats laten stijgen. Helaas tikte ook Don een balk uit de lepels. Harrie: "Het was best een goede rit. Don deed gruwelijk zijn best. Toch een foutje. Dat is jammer natuurlijk in dit parcours, we wilden graag nog wat stijgen vandaag en we zijn op de vijfde plaats blijven steken. Onze eerste prioriteit was natuurlijk om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo, daarvoor was een plek in de top zes nodig en dat hebben we gehaald. Graag hadden we nog een bonus gehad, maar die zien we nu aan onze neus voorbij gaan."

 

Slecht gereden

Jur Vrieling was de derde in de ring voor Nederland en kreeg een slechte rit. In de driesprong ging het helemaal mis. “Het was gewoon niet goed gereden’, zegt Jur Vrieling na zijn rit. “Ik kan Glasgow niets verwijten over de fout in de eerste lijn. We hadden bewust gekozen om zeven galopsprongen te rijden, maar ik kwam te groot en had brutaler moeten rijden. In de driesprong gaf ik te veel been op de triplebar, en daarna leek het net alsof hij dacht dat het op één galopsprong moest. Enorm balen!”

 

Individuele finale

Voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero werden 4 strafpunten genoteerd. "Hij sprong geweldig, maar ik weet het wel, je moet nul rijden. Het is parcours is minder moeilijk dan gisteren, maar er gebeurt nog genoeg. De tijd was wel makkelijker te halen en het is minder technisch." Marc Houtzager heeft zich met zijn prestatie net als Harrie Smolders geplaatst voor de individuele finale die zondag wordt verreden.

 

Goed afgesloten

Frank Schuttert was vooral heel opgelucht dat hij met Chianti's Champion af kon sluiten met een foutloze rit. "Gelukkig, hij sprong weer zoals we het van hem gewend zijn! Natuurlijk heb ik nu een beter gevoel. Ik was tot nu toe persoonlijk niet tevreden, want ik was voor meer gekomen. Gelukkig hebben we in deze ronde laten zien dat we het makkelijk kunnen." Schuttert komt niet meer in aanmerking voor de individuele finale, alleen de ruiters die donderdag in de top 60 van het klassement stonden hebben daar recht op.

 

Ontknoping

Er moest een barrage aan te pas komen om te bepalen wie goud en zilver won, iets wat nog niet eerder is gebeurd. Het goud ging naar de Verenigde Staten, zilver naar Zweden en brons naar Duitsland.

 

In het individuele klassement staat Harrie Smolders 14e, Marc Houtzager 16e. De beste 25 uit het klassement gaan zondag van start in de finale om de individuele medailles.

 

Bekijk hier de korte videosamenvatting van NOS.

 

Uitslag Springen WEG Tryon Landenwedstrijd

GOUD USA - 20.59 na barrage 0/100.67

ZILVER Zweden - 20.59 na barrage 0/102.73

BRONS Duitsland - 22.09

Frank Schuttert  - Chianti's Champion, (4.65/12.00/0.00)

Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero, (1.57/4.00/4.00)

Jur Vrieling - VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P., (1.89/(13.00)/(13.00)

Harrie Smolders  - Don VHP Z N.O.P., (0.89/4.00/4.00)

 

Individuele klassement

 

Kijk hier voor alle uitslagen

photo credits: Ben Schellekens

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlandse-springruiters-vijfde-op-wk?news_id=3562
<![CDATA[Nederlandse springruiters tweede na 1e dag Wereldruiterspelen]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlandse-springruiters-tweede-na-1e-dag-wereldruiterspelen?news_id=3561 2018-09-19 De Nederlandse springruiters zijn het WK in Tryon goed begonnen. Na de eerste wedstrijd staat de mannen van bondscoach Rob Ehrens op een tweede plaats in de landenstrijd. Harrie Smolders is op plaats 7 de beste van Team NL.

Het eerste parcours van dit wereldkampioenschap was een jachtparcours. De gereden tijd is daarbij bepalend voor de einduitslag en eventueel gemaakte springfouten worden omgerekend naar strafseconde. Foutloos en vlot rijden was de weg naar succes. Het resultaat van vandaag telt mee voor zowel het individuele als teamklassement. Donderdag en vrijdag wordt de tweede wedstrijd verreden die bepalend is voor het landenklassement en ook meetelt voor het individuele resultaat. Zondag wacht de individuele finale

 

Tevreden bondscoach

“Het is een mooi begin”, zegt Ehrens. “Dit eerste parcours is een mooie proef, het is een lange proef, maar fair gebouwd. Wij hebben goed gereden en daar ben ik heel blij mee, maar er wordt door de andere landen zoals ik had verwacht ook heel goed gereden. Frank Schuttert begon heel goed, hij reed een strakke ronde met een pechfout. Marc Houtzager reed een ongelofelijk goede ronde, top gereden en het paard sprong geweldig. Jur Vrieling reed ook een rondje zoals we hadden afgesproken, dat werd een geweldige nulronde in een goed tijd. Harrie deed er als laatste eigenlijk nog een klein schepje bovenop. Dat was een top rondje, top gereden geen rijfouten gemaakt.  Ik ben en hele tevreden coach, alles is volgens plan gegaan. 
Morgen is weer een nieuwe dag. We moeten eerst nog naar de loting en dat is altijd nog even spannend, maar dat heb ik niet in de hand.  Het team start weer in dezelfde volgorde als vandaag. En dan moeten iedereen weer zijn eigen ding doen en hopen dat het net zo gaat als vandaag.” 

Nog niks gewonnen
“We hebben nog niks gewonnen,” zegt Harrie Smolders na afloop van zijn foutloze rit lachend. “Don springt goed en ik kon ook wat meer risico pakken nu we al drie goede teamresultaten hadden. Dit is voor ons een droomscenario. We weten dat we niet de snelste paarden hebben en dat dit voor ons misschien wel eens van de moeilijkste dagen is. Anderzijds moeten we wel zelf kritisch blijven. En het gaat om details die nog wat beter moeten bij ons als ruiters. We moeten scherp blijven en het is te hopen dat ons paarden het in deze warmte ook goed vol kunnen houden.” Hij vervolgd: “We hebben vandaag de kwaliteiten van onze paarden goed weten te benutten. Het parcours is voor ons ook zeker niet ongunstig gebleken. Je kon links en rechts de galoppade van onze paarden goed benutten. Niet zozeer voor de hindernis dan wel erna. Daarin hebben we het verschil vandaag wel gemaakt.”

Gebroken ribben
Jur Vrieling brak kort voor vertrek naar het WK zijn ribben, maar daar was in de ring weinig van te zien. Als derde teamlid deed hij wat er van het verwacht werd. “Ik kon het parcours rijden zoals we het met zijn allen gelopen hadden. Frank liet dat als eerste al zien en Marc deed het daarna misschien nog wel iets verfijnder. Het liep echt heel mooi, maar er zijn heel veel goede landen, dit is nog maar het begin. Het was een heel mooi gebouwd parcours, met veel opties er in, waar het kan hebben we een galopsprong minder gereden. Ik vond Frank en Marc een hele mooie ronde rijden en heb dat geprobeerd na te doen”, vertelt Vrieling die verder geen aandacht meer wil besteden aan zijn gebroken ribben.

Hoop op top tien
Marc Houtzager had als tweede starter voor Nederland in de ochtenduren al een sterke rit gereden. “Ik heb helemaal volgens plan gereden, mijn paard sprong echt heel goed en ik denk niet dat er vandaag veel meer in zat. Naar de laatste hindernis had ik misschien een galopsprong minder kunnen rijden, maar ik wilde het onnodige risico niet nemen. Vooraf dacht ik als ik een tijd rijd van rond de 80 seconde ben ik tevreden, het was onder de tachtig dus ik kan niet eer dan tevreden zijn. Vooraf had ik gehoopt op een top tien klassering.”

WK debutant
WK debutant Frank Schuttert reed in deze openingswedstrijd als eerste van de springruiters van TeamNL die piste in. Schuttert reed  met zijn Chianti’s Champion een mooi rondje met helaas één springfout.  “Ik vond dat hij heel goed sprong, het hele parcours liep ook zoals we het samen gepland hadden. Behalve die balk natuurlijk. Ik moet het nog even terugkijken, maar ik denk dat hij de balk maar nipt aanraakte. Het is doodzonde, maar goed er komen nog een paar dagen.”
Schuttert was een paar dagen eerder in Tryon dan zijn collega’s. “Mijn paard heeft voor het eerst gevlogen en ik wilde er graag direct bij zijn als hij van de vlucht af kwam. Dat is een keuze geweest. Normaal was zondag aankomen vroeg genoeg geweest, maar dit gaf mij een beter gevoel en hij heeft het gelukkig ook heel goed doorstaan. Er werd vooraf veel geklaagd over de omstandigheden hier, maar als je nu kijkt is dat onzin. De stallen zijn super, het voorterrein is mega groot, de bodem is goed, alles ligt dicht bij elkaar, er is een schitterend stadion, wat wil je nog meer.”

Bekijk hier alle uitslagen.

Tussenstand landenwedstrijd springen WK Tryon:
1) Zwitserland, 2.64
2) Nederland, 4.35
3) Brazilië, 6.42

Uitslag jachtparcours (eerste competitie) WK Tryon:
1) Steve Guerdat (Zwi), Bianca - 76.33
2) Pedro Veniss (Bra), Quabri de I’Isle - 76.68
3) Rowan Willis (Aus), Blue Movie - 76.95
7) Harrie Smolders , Don VHP Z N.O.P. - 78.12
10) Marc Houtzager , Sterrehof’s Calimero - 79.48
14) Jur Vrieling, VDL Glasgow v/h Merelsnest N.O.P. – 80.11
50) Frank Schuttert , Chianti’s Champion, 85.64

 

photo credits: Ben Schellekens

]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlandse-springruiters-tweede-na-1e-dag-wereldruiterspelen?news_id=3561 <![CDATA[Rixt van der Horst prolongeert wereldtitel]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/rixt-van-der-horst-prolongeert-wereldtitel?news_id=3560 2018-09-19 Met een prachtige proef heeft Rixt van der Horst op de wereldruiterspelen haar wereldtitel van vier jaar geleden geprolongeerd bij de paradressuur. Rixt: "Ik had het gehoopt en wist dat het er in zat. Dan moet er nog wel uitkomen allemaal.”

Vier jaar geleden reed Rixt met haar paard Uniek N.O.P., dit keer rijdt ze de chique bruine merrie Findsley. De bescheiden amazone, die enkele jaren geleden Talent van het Jaar was, vertelt over haar ervaringen. “Het was best wel spannend. Van te voren wist ik niet hoe Findsley overal op zou reageren, maar ze keek nergens naar en is het perfecte wedstrijdpaard wat dat betreft. Ze gedraagt zich super goed. Wat het voor mij echt makkelijker maakt, ik kan gewoon lekker rijden zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat ze heel kijkerig is of ergens van schrikt. Dat vertrouwen is er."

Direct na de proef, toen nog niet alle concurrenten geweest waren, vertelde Rixt: “Ik had nog wel wat dingetjes in de proef waarvan ik vind dat ze nog beter kunnen. De eerste middendraf kon bijvoorbeeld nog wat overtuigender, daar was ik nog wat aan het twijfelen. En bij de keertwending ging ik 2% omlaag, daar baal ik van, maar ik heb gereden voor wat ik waard was en laten zien dat ik er bij hoor."
In de sterkst bezette Grade van dit WK, liet Rixt favoriet Rebecca Hart uit Amerika met anderhalf procent achter zich en ook grote concurrent Natasha Baker uit Groot-Brittannië moest het hoofd buigen. Baker won zilver, Hart het brons. "Vooraf was m'n doel een medaille, top drie rijden. Grade III is de zwaarste Grade. Er hebben zeker acht ruiters kans op een medaille en het is met 17 ruiters de grootste groep. Het kan vooraf alle kanten op, je kunt met lege handen naar huis, maar ook het goud pakken."

Groei potentie 
"Bij het losrijden voelde Findsley al heel goed aan, en mijn lichaam was goed ontspannen. In de proef kon ik me goed blijven concentreren. Toen ik klaar was met de proef en iedereen zo stond te juichen wist ik wel dat ik een goede score had." "Findsley is een achtjarige merrie. Ik rijd haar pas sinds begin dit jaar. Het is nog een beetje aftasten soms, maar ze leert echt supersnel en heeft heel veel potentie. We zijn nu wereldkampioen, maar ik denk dat als je haar volgend jaar ziet, ze weer veel beter is. We kunnen nog veel meer groeien en ik hoop dat we dat ook gaan doen."

 

Tokyo 
Om te voldoen aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voor plaatsing voor de paralympische spelen in Tokyo, moet het team van bondscoach Joyce Heuitink in de top drie rijden in de landenwedstrijd. Rixt vertelt over de Nederlandse kansen: "We gaan het Engeland wel moeilijk proberen te maken. Het kan alle kanten op, het zijn sterke teams, maar ik heb er vertrouwen in. We gaan voor de top drie en de kwalificatie voor Tokyo. Als we in deze flow blijven dan moet dat goedkomen!" 
De proeven die tellen voor de landenwedstrijd worden donderdag en vrijdag verreden.

Uitslag paradressuur Grade III WK Tryon
Individuele proef
Goud Rixt van der Horst (Nistelrode) - Findsley, 73.735 %
Zilver Natasha Baker (GBR) - Mount St John Diva Dannebrog, 72.471 %
Brons Rebecca Hart (USA) - El Corona Texel, 72.235 %

Kijk hier voor de volledige uitslag.

 

photo credits: Judith Kuivenhoven

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/rixt-van-der-horst-prolongeert-wereldtitel?news_id=3560
<![CDATA[Nederlandse paradressuurruiters zorgen voor eerste medailles Wereldruiterspelen]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlandse-paradressuurruiters-zorgen-voor-eerste-medailles-wereldruiterspelen?news_id=3559 2018-09-18 De Nederlandse paradressuurruiters hebben het uitstekend gedaan op de eerste dag van hun wereldkampioenschap. De oogst bestond uit goud voor Sanne Voets, zilver voor Frank Hosmar en brons voor Nicole den Dulk.

De in Grade IV rijdende Sanne Voets was vandaag de eerste die in de ring verscheen, direct na haar proef vertelde ze: "Vandaag voelde hij heel fijn, ik hoefde zelf niet veel te doen. Lekker gevoel is dat. Het is dan zo gaaf als je door die grote poort de arena binnen gaat en op z'n Amerikaans aangekondigd wordt. Dat is wel genieten en denk je 'kom maar op'. Het was super spannend, tot het einde. Ik wist van tevoren dat er wel vier of vijf combinaties waren, waar het om zou gaan. Het is natuurlijk het allerleukst om met goud de ring uit te komen." 
Voets heeft een duidelijk doel voor ogen. "Dit is de eerste stap op prolongatie van Rio. Zo'n WK is een serieus ijkpunt op weg naar de paralympische spelen in Tokyo. Uiteindelijk is dat waar het moet gebeuren. Dat wil ik nog een keer halen, de beste van de wereld blijven, dat is de ultieme uitdaging."

Wally 
In Grade II ging het brons naar Nicole den Dulk met haar Wallace N.O.P. De sympathieke amazone vertelt enthousiast na haar proef. "Ik ben echt superblij. Je hoopt het natuurlijk enorm om hier een medaille te winnen. Hier train je voor. Ik heb een moeilijk jaar gehad en ben heel trots op dit brons. Het ging fijn. Ik heb geen fouten gemaakt denk ik. Ik moest als eerste starten dat is een dingetje, maar dat is vooral mentaal. Je moet gewoon rijden. Het is heel belangrijk om goed op de letters te rijden en mooie overgangen te rijden. Die waren er allemaal wel. De tweede keer wijken had misschien iets actiever gekund. Dat is een dubbelteller, dus daar laat ik misschien nog wel wat punten liggen. Gisteren was Wally heel fris, nu moest ik er iets meer aan werken. Maar dat is voor mij eigenlijk fijner, want dan blijft hij mooi rond en over de rug. Hij luistert super, dus ik ben er heel blij mee."

Klein groepje
De derde Nederlandse paradressuurruiter die vandaag in de ring verscheen is Frank Hosmar. In Grade V reed hij met zijn Alphaville N.O.P. naar een mooie zilveren medaille. “Mijn paard Alphaville N.O.P. was de afgelopen dagen heel fris”, vertelt Hosmar. “Dan raak je de controle een beetje kwijt. Vandaag, vanaf het moment dat ik erop zat, voelde ik gelijk dat hij lekker liep. Het is net alsof hij het weet: het is de wedstrijddag. In mijn Grade gaat het meestal tussen de Engelse Sophie Wells en mij. Nu is het Sophie en in de kür hoop ik dat ik win. Wat ik wel jammer vind is dat er nu maar een klein groepje deelnemers is in Grade V. Dat heb ik nog niet eerder zo meegemaakt. Meestal zijn het er wel een stuk of twintig. Ik ben tevreden, ik kon niet meer doen. Ik heb m'n best gedaan, paard heeft z'n best gedaan. En als dan een ander beter is, is een ander beter."

Vervolg 
Woensdag komt voor TeamNL Rixt van der Horst in de ring. Zij start in Grade III. Donderdag staat de teamtest voor de landenwedstrijd op het programma en zaterdag de kür.

Uitslagen paradressuur individuele proef WEG Tryon 2018

Grade IV
Goud Sanne Voets - Demantur N.O.P., 73.927 % 
Zilver Rodolpho Riskalla (BRA) - Don Henrico, 73.366% 
Brons Susanne Jensby Sunesen (DEN) - CSK's Que Faire, 73.146%

Grade V 
Goud Sophie Wells (GBR) - C Fatal Attraction, 75.429% 
Zilver Frank Hosmar - Alphaville N.O.P., 73.167% 
Brons Regine Mispelkamp (GER) - Look At Me Now, 71.452%

Grade II 
Goud: Stinna Tange Kaastrup (Den) – Horsebo Smarties, 72.735% 
Zilver: Pepo Puch (Oos) – Sailor’s Blue, 72.676% 
Brons: Nicole den Dulk – Wallace N.O.P., 70.735%

photo credits: Judith Kuivenhoven

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlandse-paradressuurruiters-zorgen-voor-eerste-medailles-wereldruiterspelen?news_id=3559
<![CDATA[Wereldruiterspelen Kür op muziek gecanceld]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/wereldruiterspelen-kur-op-muziek-gecanceld?news_id=3558 2018-09-16 Vanwege de komst van orkaan Florence is het programma van de FEI Wereldruiterspelen drastisch aangepast. Vanaf zaterdag einde middag wordt veel overlast verwacht van wind en regen. Het volledige programma op zondag is inmiddels geannuleerd naar aanleiding van de laatste weersvoorspellingen. In eerste instantie zou de kür op muziek verhuizen van zondag naar maandag. Maar in overleg met de Chef 'd Equipes, de FEI en organisatie is besloten om deze rubriek nu helemaal af te gelasten. Voor Nederland zou Edward Gal met GLOCK's Zonik N.O.P. aan start verschijnen.

Chef 'd Euipe Maarten van der Heijden: "De Europese dressuurpaarden vliegen maandag terug en er is geen mogelijkheid om deze planning te wijzigen. Het is absoluut onverantwoord om deze paarden anderhalf uur na een prestatie op het vliegtuig te zetten. In het belang van de paarden is in gezamenlijkheid besloten om de kür af te gelasten." Ook de optie om de wedstrijd binnen te laten verrijden in de hal waar ook de reining plaatsvindt bleek niet haalbaar, het was niet mogelijk om tijdig de bodem in orde te hebben.

 

De eventingpaarden vliegen dinsdag naar huis. De afsluitende springrubriek voor de eventers wordt nu maandag verreden in plaats van zondag. Het gewijzigde tijdschema volgt zo spoedig mogelijk. Op dit moment worden op het terrein nog steeds volop voorbereidingen getroffen voor de komst van Florence, die vooral zaterdagnacht en zondag voor veel overlast zal zorgen in Tryon.

Florence is inmiddels afgezwakt naar een tropische storm, maar zal naar verwachting voor zeer veel wateroverlast gaan zorgen.

 

Officiële website www.Tryon2018.com

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/wereldruiterspelen-kur-op-muziek-gecanceld?news_id=3558
<![CDATA[Edward Gal zevende in Grand Prix Special tijdens Wereldruiterspelen]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/edward-gal-zevende-in-grand-prix-special-tijdens-wereldruiterspelen?news_id=3557 2018-09-14 Met een zeer sterk optreden met zijn GLOCK’s Zonik N.O.P. is Edward Gal op een knappe zevende geëindigd in de Grand Prix Special op het WK Dressuur in Tryon. Gal heeft zich daarmee als enige van de Nederlandse combinaties gekwalificeerd voor de kür.

"Hij kan tegen de warmte," lacht Edward Gal na zijn optreden. "Dit is wel een fijne proef voor Zonik, want je moet in het begin gelijk naar voren. In de Grand Prix moet in het begin je veel terug. Ik was er blij mee zo. Het voelde vandaag ook iets minder drukkend en benauwd. Het viel me heel erg mee. Ik had me toch flink voor de Grand Prix gisteren voorbereid. Vandaag heb ik voor de Special maar een half uurtje genomen en een paar dingen uit de proef die Zonik minder goed kent geoefend. Zoals de passage en dan appuyeren en het aan-piafferen vanuit stap. Dat doe je wel eens, maar thuis laat je dat ook wel eens weg, omdat je je in de training vooral concentreert op de Grand Prix."

Edward ging wel enigszins behouden de Special in, want hij wilde geen risico nemen: "Je wilt hier goed rijden en je weet ook dat het kan. Het kan echt nog wel beter, maar dan krijg je weer teveel storinkjes. Bijvoorbeeld met uitstrekken, dat kan hij nog wel een beetje meer, maar dan heb je ook kans dat hij aangaloppeert. Dat vond ik een beetje jammer om te riskeren. Daar hebben we de kür nu voor! Het is nu alleen een kwestie van fit houden en zo goed mogelijk de ring weer in zondag."

Geen topklasseringen

Met deze score plaatst Edward zich als enige Nederlander voor de kür op zondag. Hans Peter Minderhoud, Madeleine Witte-Vrees en Emmelie Scholtens reden absoluut niet slecht, maar maakten wel teveel fouten voor een topklassering.

Als eerste van het Nederlandse kamp verscheen debutante Emmelie Scholtens in de ring, nadat ze in de Grand Prix te maken had met een temperamentvolle Apache, reed ze in de Special iets voorzichtig: "Door de proef van gisteren was ik vandaag wat onzekerder. Ik was het gevoel een beetje kwijt en durfde minder dan normaal. Apache voelt nooit moe, maar nu wel. We zijn nog nooit zolang van huis geweest natuurlijk. Misschien had ik er harder aan moeten rijden, maar dat is moeilijk met hem, omdat ik dat niet gewend ben. Ik kijk wisselend terug op het WK. Ik was heel 'excited' om hier naartoe te gaan. Dan hoop je wat beter te rijden. Dat is jammer, maar ik had er iets meer van verwacht. Ik heb er wel veel van geleerd."

Moet goed komen

Voor Hans Peter Minderhoud zijn grote kampioenschappen niet nieuw, voor zijn paard GLOCK’S Dream Boy N.O.P. geldt dat niet. De hengst heeft enorm veel potentie, maar nog weinig ervaring. De sympathieke ruiter vertelt na zijn Special: "In het losrijden voelde ik al dat de power er een beetje uit was. Dan moet ik hem toch wel veel credits geven, want in het eerste stuk van de proef liet hij me echt niet zitten. Hij probeerde echt zijn best te doen. Ik had graag de kür gereden. Aan de andere kant, het is zijn eerste grote kampioenschap en zijn eerste verre reis. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar het is zwaar als je hier al een hele week rijdt met dat warme weer. We hebben er veel van geleerd en de komende twee jaar moet dat wel goedkomen. Voor nu is het jammer, maar het is ook hoe het is."

Dikke fout in pirouette

Als derde Nederlandse combinatie verscheen Madeleine Witte-Vrees in de ring. De amazone kijkt tevreden terug op haar eerste WK: "Die ene dikke fout in de pirouette was heel jammer. maar ik ben blij dat ik hier met een goed gevoel de baan uit ben gekomen. We zijn weer goed in vorm. Ondanks de hitte en het feit dat we hier al tien dagen zijn, dat is niet niks voor die paarden. Die dure fout, die ook nog dubbel meetelt, is echt heel jammer. Ik denk dat ik zelf een pas teveel doordraaide, het was echt mijn eigen schuld. Cennin heeft zich hier top gedragen. Ik ben trots op hem en blij dat ik mijn allereerste WK heb mogen rijden."  

 

Uitslag Grand Prix Special WK Tryon 2018

Goud: Isabell Werth (Dui) - Bella Rose, 86.246%

Zilver: Laura Graves (USA) – Verdades, 81.717%

Brons: Charlotte Dujardin (Gbr) – Mount St John Freestyle, 81.489%

 

7. Edward Gal  - GLOCK’s Zonik N.O.P., 77.751%

20. Hans Peter Minderhoud - GLOCK's Dream Boy N.O.P., 72.052%
22. Madeleine Witte-Vrees – Cennin, 71.489%
25. Emmelie Scholtens  - Apache, 70.562% 

Zondag gaat de Kür om 14.30 uur Nederlandse tijd van start.

Officiële website www.Tryon2018.com

photo credits: Judith Kuivenhoven

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/edward-gal-zevende-in-grand-prix-special-tijdens-wereldruiterspelen?news_id=3557
<![CDATA[Nederlands dressuurteam vijfde op WK]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlands-dressuurteam-vijfde-op-wk?news_id=3556 2018-09-14 Het Nederlandse dressuurteam is als vijfde geëindigd op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Tryon. Als laatste starter voor Team NL reed Edward Gal een sterke proef met de beeldschone Glock’s Zonik N.O.P.. Het goud ging zoals verwacht naar de oppermachtige Duitse formatie.

Bij het binnenrijden van Edward Gal en GLOCK’s Zonik was al duidelijk dat er geen medaille meer in zat voor Nederland. Die hoop was al vervlogen na de proef van Emmelie Scholtens eerder vandaag. Scholtens leverde met haar hengst Apache een mooie rit af, maar voor een teammedaille zaten er nog teveel foutjes in.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS en bij dit WK ook de Chef d’Equipe, kijkt tevreden terug op de prestaties van de Nederlandse dressuurruiters. “Edward Gal heeft echt top gereden. Jammer van het foutje in de ene pirouette, maar hij had hele mooie draf verruimingen en appuyementen, een fantastische passage en overgangen er uit, de hals was mooi op lengte, hij heeft het echt top gedaan. Knap gereden! Ik vond dat ook Hans Peter het heel goed deed, dit paard maakte zijn debuut op een internationaal kampioenschap en liep hier pas zijn zesde Grand Prix. Ook Emmelie Scholten maakt haar debuut op een internationaal kampioenschap en deed dat knap. Die combinaties maken nog fouten, maar ze kunnen ook echt nog enorm groeien. Madeleine Witte heeft meer ervaring, maar reed hier wel haar beste proef van het seizoen. Als je kijkt naar onze teamscore nu in vergelijk met het EK vorig jaar, dan is die echt veel hoger, maar ook de concurrentie is enorm verbeterd. We staan nu op een vijfde plek, maar we hebben ook een aantal paarden die nog door kunnen groeien de komende jaren. De tweede en derde combinatie zullen echt hoger moeten scoren dan ze nu doen, en dan komt dat podium echt wel weer in zicht.

Waar we ook heel blij mee zijn is dat we met deze vijfde plaats hebben voldaan aan de kwalificatie eisen die NOC*NSF stelt voor deelname aan de Olympische spelen in Tokyo“, sluit Van der Heijden af.

 

Tevreden en kapot

Met een verhit hoofd kwam Edward Gal uit de piste in Tryon. "Ik ben heel tevreden en kapot na die proef, maar ik denk Zonik ook. Het was bloedheet. Ik had een foutje in de tweede pirouette, toen sprong hij om en dan gaan de punten hard naar beneden, want de pirouettes tellen dubbel. Dat was heel jammer. Maar voor de rest was ik heel blij met hem. Je merkt toch dat hij steeds constanter blijft en steeds beter wordt. Maar hier zijn de omstandigheden voor hem niet optimaal, met die hitte, die reis en ergens anders op stal. De eerste dagen was hij heel druk. Dat kost toch wel energie van een paard. Je moet met alles rekening houden. Bij een geroutineerd paard weet je vooraf precies wat hij zal doen, maar dat weet ik bij Zonik nog niet. Dit is een goede leerschool en ik ben heel blij dat ik vandaag zo heb kunnen rijden."

 

We kunnen hoger

Emmelie Scholtens had niet de proef kunnen rijden die ze had gehoopt. Al bij het binnenkomen van het stadion toonde Apache zijn temperament door een keer om te draaien en in de proef zaten wat foutjes. Scholtens vertelt na afloop, “Ik was vooraf naar de steward gegaan om te zeggen dat ik de baan in wilde als die andere er uit was. Ik weet van Apache dat hij anders omdraait en er achteraan wil en dat gebeurde dus ook. Balen dat ze het vooraf goed vonden, alleen op het laatste moment toch niet waardoor er onnodige spanning kwam. Daardoor rijd je toch iets minder zelfverzekerd die baan in.

Ik ben tevreden hoor, maar het is gewoon jammer dat ik die foutjes heb gemaakt. Het was afschuwelijk warm in de ring, toen ik eenmaal daar alleen was voelde ik ook wel aan Apache dat hij er wat last van had. Hij voelde in een keer een beetje moe aan. Ik heb gewoon niet de rit gereden die ik had gehoopt te rijden. We kunnen hoger scoren.“

 

Grand Prix Special

Drie ruiters wisten vandaag de grens van de 80% score te doorbreken. Dat waren de Duitse toppers Isabelle Werth en Sönke Rothenberger en de Amerikaanse Laura Graves. Voor Nederland was Edward Gal op de zevende positie de beste. Mooie opsteker is dat alle vier de combinaties zich geplaatst hebben voor de Grand Prix Special die vrijdag verreden wordt. De beste 15 uit die wedstrijd (met ene maximum van drie per land), mogen zondag van start in de kür. Zowel in de Grand Prix Special als de kür zijn individuele medailles te winnen.

 

Uitslag landenwedstrijd WK Dressuur Tryon

Goud Duitsland – 242.950

Zilver Verenigde Staten – 233.136

Brons Groot Brittannië – 229.628

5e Nederland – 223.664

 

Uitslag Grand Prix (individueel)

1) Isabell Werth (Du) – Bella Rose, 84.829%

2) Laura Graves (USA) – Verdades, 81.537%

3) Sönke Rothenberger (Du) – Cosmo, 81.444%

 

7) Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK's Zonik N.O.P., 77.189%

17) Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK's Dream Boy N.O.P., 73.509%

20) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Cennin, 72.966%

23) Emmelie Scholtens (Gorinchem) - Apache, 72.733%

 

Officiële website www.Tryon2018.com

 

 

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/nederlands-dressuurteam-vijfde-op-wk?news_id=3556
<![CDATA[Back to Business voor de Vrienden en de CPCR]]> http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/back-to-business-voor-de-vrienden-en-de-cpcr?news_id=3555 2018-09-12 De leden van de business clubs van het CHIO Rotterdam, de Vrienden van het CHIO en de CHIO Port Club Rotterdam (CPCR) ontmoetten elkaar gisteren in de Delftse Poort bij gastheer ING weer de eerste keer na de zomervakantie. Een van de redenen voor een grote opkomst.

Die grote opkomst werd ook mede veroorzaakt door de fikse groei die beide business clubs momenteel doormaken. Bij de Vrienden van het CHIO Rotterdam staat de teller inmiddels op 124 leden. Voorzitter Pieter Baan mocht gisteren Luminis, de Oestercompagnie en de American International School of Rotterdam verwelkomen als nieuwe leden.
Ook CPCR voorzitter Peter Goedvolk was content met de flinke groei die het havengerelateerde netwerk in de afgelopen maanden heeft doorgemaakt en kijkt uit naar de volgende bijeenkomst in oktober van het netwerk bij het nieuwste lid en icoon van de Rotterdamse haven ECT Rotterdam.
Zowel de Vrienden van het CHIO als de CHIO Port Club Rotterdam bruisen van plannen voor de komende tijd en ook al voor de FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-dressuur, die volgend jaar september niet alleen een enorme boost aan de hippische sport maar ook aan de Rotterdamse economie zullen geven.

En als het aan algemeen directeur van het EK 2019, Fred Rozendaal, ligt zijn er behalve sportieve en economische kansen ook nog geweldige maatschappelijke mogelijkheden voor dit hippische evenement dat groter is dan welk ooit in Rotterdam heeft plaatsgevonden. Voor de aanwezigen lichtte Rozendaal een tipje van de sluier op. Connected by Horsepower is het motto voor het EK in 2019 en geeft aan dat de organisatie het evenement wil inzetten om op alle gebieden verbindingen te leggen en verder te ontwikkelen.

Gastheer Geert van de Guchte, Regiodirecteur Grootzakelijk Zuid-West Nederland bij ING, had voor zijn gasten een mooie ontvangst georganiseerd en gaf een eerlijke update over de actuele zaken die de ING-organisatie momenteel in het nieuws brengen. Daarna ging hij het gezelschap voor naar de borrel en een heerlijke diner. Er werd nog tot laat op de avond genetwerkt.


Het was een mooie ‘back to business’ avond.

photo credits: Mirjam Lems fotografie

 

 

]]>
http://chio.nl/nl/nieuws/nieuws/chio-rotterdam-nieuws/back-to-business-voor-de-vrienden-en-de-cpcr?news_id=3555